2, okt
Hogyan válaszd ki a megfelelő gyümölcsfacsaró gépet?

A frissen facsart gyümölcslé tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal, ráadásul nagyon finom is. Egy nagy pohárnyi belőle megoldhatja a reggeli vagy tízórai kérdését, de persze a nap bármely szakában is jó fog esni. Szerencsére ehhez már sokféle gyümölcsfacsaró készülék közül válogathatunk. Talán beszélhetünk a bőség zavaráról is, annyi féléből válogathatunk.

A két leggyakoribb típus a centrifugális és a préselős (slow juicer) gépek. A centrifugálisak előbb késekkel felaprítják a gyümölcsöket és zöldségeket, majd a centrifugális erő segítségével kiszűrik a levet. Előnyük, hogy nagyon gyorsak, vagyis a reggeli rohanás közben tesznek igazán jó szolgálatot. A magas fordulatszámuk miatt termelődő hő viszont csökkentheti a kinyert gyümölcslé tápanyagtartalmát.

Éppen ezért találták ki a másik változatot, a préselős elven működő gyümölcsfacsarókat. Ezek a lassabban, mechanikus hidegsajtolással dolgozzák fel a gyümölcsöket és zöldségeket, ezért a lében több tápanyag és enzim marad meg. Kicsit időigényesebben dolgozik, mint a centrifugális változat, de az egészségtudatos fogyasztók általában inkább ezt keresik.

Különbségek vannak a gyümölcsfacsaró gépek között abban is, hogy melyik mit tud feldolgozni. Van olyan, ami valóban csak a lágy gyümölcsökkel birkózik meg, de olyan is van, ami a gyümölcsökön kívül a gyökérzöldségekkel és a zöld levelekkel is elbánik.

A fenti szempontok mellett fontoljuk meg azt is, hogy milyen gyakran fogjuk használni a gépet. Ez egyrészt azért fontos, mert gyakori használatnál fontos a könnyű tisztíthatóság, és az, hogy kellően jól bírja a strapát. Másrészt, ha ritkán használunk valamit, akkor nem érdemes egy nagy, sok helyet elfoglaló, drága és bonyolult gépbe beruházni. Természetesen végül mindenki úgy dönt, ahogy neki éppen a legjobb, a fontos az, hogy amikor szeretnénk valami egészségeset és finomat készíteni magunknak, akkor legyen mivel.

Read More