• Esztergom 16°C/27°C
 • Pilismarót 16°C/27°C
 • Visegrád 16°C/28°C
 • Dunabogdány 16°C/28°C
 • Leányfalu 17°C/28°C
 • Szentendre 17°C/28°C
 • Csobánka 17°C/27°C
 • Pomáz, Lom-hegy 17°C/28°C
 • Budakalász 17°C/28°C
 • Tahitótfalu 17°C/28°C
 • Szob 16°C/28°C
 • Nagymaros 16°C/28°C
 • Kismaros 16°C/28°C
 • Verőce 16°C/28°C
 • Vác 16°C/29°C
 • Sződliget 17°C/28°C
 • Göd 17°C/28°C
 • Dunakeszi 17°C/28°C

Péter és Kata valószínűleg a Duna bal partjának legszebb kilátású teraszának tulajdonosai. A hozzá tartozó ház - aka ODU HOUSE -  pedig annyi kis titkos helyiséget rejt magában, hogy sokadszori látogatásra is találtunk benne újat.


Hogy kerültetek a Dunakanyarba? Van kötődésetek ide?

Nincs, én egri vagyok, Kata pedig Kecskemétről jött, de  Pesten találkoztunk, ahonnan ahogy tudtunk, nyugodtabb vizek felé eveztünk. Olyan helyet kerestünk, ami közel van a fővároshoz, de mégis távol tőle. Így viszonylag kevés keresgélés után megállapodtunk abban,  hogy Verőcére költözünk.

Az otthonteremtés volt az első?

Így van! Itt a hegyen 2012-ben, befejeztük az akkor még félkész házunkat, és beköltöztünk. Mellette állt ez a régi nyaraló, amit 2017-ben sikerült megszereznünk, azzal az elképzeléssel, hogy vendégházat alakítsunk ki belőle.

A tervezés már ennek figyelembevételével történt?

Az enteriőrt, hetekig tervezgettem, ültem a házban, gondolkoztam, álmodoztam és benyomásokat gyűjtöttem. Végül úgy alakítottuk ki, hogy bútorok helyett a helyiségek számát növeltük, így mindenhová inkább ülő, pihenő helyeket alakítottunk ki. Ami nem feltétlenül felelne meg állandó lakhatásra, viszont a kikapcsolódáshoz, és társas élethez egyre több helyet tudtunk felszabadítani. Így kaphatott helyet a sok titkos kis zug, odú, ami a házra jellemző.

Nagyon fontosnak tartottuk az élek, sarkok lekerekítését, a fenti szint belmagasságának a megnövelését, hogy inkább ívek,  mintsem szögletek legyenek - ettől válik igazán barátságossá és organikussá a belső tér. Rengeteget ötleteltünk, de azután mindig szakemberrel vitattuk meg, hogy mi az,  ami megvalósítható. Sok olyan részlet van, amiből lehetett volna modernebb technológiájú anyagot választani, mi mégis a természetesebb, rusztikusabb megoldást választottuk, ezzel is kifejezve a békességre való törekvésünket.

Ez az ODU koncepiójának a része?

Alapvetően ez a felújítás közben alakult így. Természetesen én is átnéztem kismillió, a témához köthető képet és weboldalt.  Rengeteg köztük ami hatalmas költségvetésből készül;  főleg designer, luxus körülmények között készült dolgok tetszettek, vagy pedig azok,  amik igazából csak ott olcsók, ahol a földrajzi elhelyezkedésük miatt adottak az anyagok és a szakemberek hozzá. Ezekből inspirálódva, azt oldottuk meg, amit saját kútfőből meg tudtunk. Igyekeztünk a rendelkezésre álló keretek között, minél több olyan dolgot megvalósítani,  amire egy hétköznapi lakóházban nem lenne lehetőségünk. Ilyenek például a direkt pihenésre kialakított dobogók, az Unicumos-üveg lámpák, vagy a betonból kiöntött konyhapult, amit szintén saját kezűleg csináltunk, és nagyon jól sikerült. Sok helyen természetes megjelenésű, régi, bontott, újrahasznosított faanyagot használtunk, ezzel is kifejezve az ODU alapfilozófiáját: a környezettudatosságot és a természetközeliséget. Ezt az üzenetet igyekszünk a vendégeink felé is közvetíteni.

 

Kényesen ügyelünk a ház tisztaságának és eleganciájának megőrzésére, -  ezt aki házba lép, egyből meg is érzi. A vendégek általában elég gyorsan eggyé tudnak válni a békével és nyugalommal,  amit az ODU magából áraszt.

Milyen vendégkör a célcsoport?

Elsősorban olyan családosokra vagy baráti társaságokra számítunk,  akik különlegesen harmonikus szálláshelyet keresnek itt, az ország egyik legszebb környékén.  De párok is elég sűrűn látogatják a házat. A gyerekek rendkívül szeretik a sok, apró, izgalmas zegzugot, aminek felfedezése és birtokba vétele sokszor folyamatos programot biztosít nekik, így a szülőknek valódi nyaralássá tud válni az a néhány pillanat. A másik fontos szempont, hogy bár az ODU nem közvetlenül a természet lágy ölén található, mégis sokan keresik olyanok, akik elvonulásra, belső feltöltődésre vágynak. A közelben lévő összes turisztikai élményforrás 10 percnyi távolságban van,  és akár a vonattal érkezőknek is elérhető közelségben. A vendégek habitusától függően tudunk ajánlani többféle környékbeli programot, célpontot amennyiben erre igény van. A jövőben pedig mindenképpen szeretnénk bővíteni a sportolási lehetőségeket: kenut, biciklit, esetleg lakókocsit is biztosítani, illetve szeretnénk egy gyógynövényes-teázós sarkot kialakítani az erre nyitott vendégeknek. Emellett már alakulnak a saját programjaink is, amiből  a vendégek a számukra legkedvesebbet választhatják. Például jöhet a házhoz masszőr, jógaoktató vagy túravezető, de tervezzük ismeretterjesztő programokkal is bővíteni a kínálatunkat: gyógynövény workshop, tematikus túrák, főzőtanfolyam vendégszakáccsal, vagy éjszakai tájékozódás workshop.

Továbbá az állatokra - elsősorban a madarakra is elkezdtünk odafigyelni: az MME instrukciói alapján, több mint egy tucat odút helyeztünk ki, - cserébe számítunk minél több madárcsicsergésre.

Terveztek-e további átalakítást a házon?

Persze, egy ilyen házon mindig lesz mit csinálni, de van már helye szaunának és egy hangulatos borospincét is ki fogunk alakítani.

Néder László

DunakanyarGO