• Esztergom 16°C/27°C
 • Pilismarót 16°C/27°C
 • Visegrád 16°C/28°C
 • Dunabogdány 16°C/28°C
 • Leányfalu 17°C/28°C
 • Szentendre 17°C/28°C
 • Csobánka 17°C/27°C
 • Pomáz, Lom-hegy 17°C/28°C
 • Budakalász 17°C/28°C
 • Tahitótfalu 17°C/28°C
 • Szob 16°C/28°C
 • Nagymaros 16°C/28°C
 • Kismaros 16°C/28°C
 • Verőce 16°C/28°C
 • Vác 16°C/29°C
 • Sződliget 17°C/28°C
 • Göd 17°C/28°C
 • Dunakeszi 17°C/28°C

Bár a vegán étkezést többen extrémnek tartják, egyre inkább terjed a világban. Elég csak körülnéznünk, máris látjuk, hogy mind többen lesznek azok, akik feladtak az állati termékek fogyasztásával, és étrendjüknek kizárólag a növényi eredetű alapanyagokból készülteket választják. Nem is olyan egyszerű így finomságokat tenni az asztalra, de nem lehetetlen. Erről beszél Szalay Andrea, a váci Magora étterem vezetője. 

Mi volt előbb, a vegán életmód vagy az étterem ötlete?

2010-ben lettem vegetáriánus, majd később vegán, tehát lényegesen hamarabb született meg az életmód, mint az étterem. A vegánság részemre nem kizárólag az állatvédelemről szól, hanem a tudatosságról. Mint az Ikea szlogenje is mondja: Te nem fogod megérezni a különbséget, de a Föld igen…

Azt gondolom, hogy a tudatos élet és gondolkodás, mindig az étkezésnél kezdődik. Ha tiszta, életet szolgáló ételekkel táplálkozol, az megemeli a rezgésszintedet, és akarva akaratlan tisztább lesz a gondolkodásod. Legalábbis ez a tapasztalatom. Mikor egy ideje tisztán eszel, azt veszed észre, hogy kinyílt a világ, észreveszed az összefüggéseket, kilátsz a kulcslyukon túlra. Ekkor elkezded látni, hogy mit okozol azzal, ahogy élsz...Ebbe persze beletartozik az állatvédelem is, de legfőképpen békésebben tekintesz az embertársaidra is. Felismered, hogy eddig te is úgy viselkedtél, ahogy Ők, de már nem ítéled el. Ez nem valami felsőbbrendűségi érzés, csak tudatossá válsz arra, hogy amit eddig így láttál, most képes vagy más szemszögből megérteni.

Kinek ajánlanád az éttermet?

Mindenkit szeretettel várunk! Nem csak a vegánokat. Mindenkit, aki szeretne Vác gyönyörű barokk főterén ízletes fogásokat elfogyasztani elegáns környezetben. Ajánlom azoknak is,  akik csak egyszerűen ki szeretnének próbálni más ízeket. Kaptunk már negatív kommentet, amiatt, hogy az étterem túl elegáns, és nem tükrözi a vegánság feelingjét. Szerintem a két dolog nem zárja ki egymást. Tervezéskor elsősorban a  főtéri barokk épülethez próbáltunk hűek maradni. Nálunk a biciklis turisták is jól érzik magukat, ahogy azok is, akik rendszeresen itt fogyasztják el a hétköznapi menüt, vagy akik kellemes gyertyafényes vacsorára térnek be hozzánk. Próbáltunk méltó környezetet kialakítani, tisztelve Vác történelmi múltját. 

Nagy örömünkre sok fiatal család már előre  foglal asztalt a hétvégi ebédre. Ráadásul  kutyabarát étterem vagyunk, jöhetnek a kedvencek is.

Mesélj a fogásokról!

Választékunkban hétfőtől-péntekig napi menüajánlat is szerepel, ami nagyon változatos. Az “a la carte” fogásainkat megpróbáltuk a lehető legszínesebben összeállítani.  Ügyelve arra is, hogy ételérzékenyek is tudjanak nálunk fogyasztani, persze csak akkor ha valaki nem szuper érzékeny, mert a konyhánk nem glutén mentes, keresztszennyeződés előfordulhat. Kínálatunkban vegán hamburger és pizza is szerepel, ami talán egy kicsit bisztrósnak tűnik, de nagy kedvence a fiatalságnak (is). Több vegán hellyel vagyunk kapcsolatban, így a süteményes pultunkban is van választék az édességek kedvelőinek, és mindig van ’mindenmentes” torta is. Helyi fagylaltos készíti nekünk a fagylaltok vegán változatát. 

Hiszünk az összefogásban, és nagyon köszönjük azoknak a kiváló termelőknek a munkáját, akiktől más ez az étterem. A Maran Caffe-nak, a Mester Kamra szörpösöknek, a Mishtonak és a Napfényes cukrászatnak, a Fagyipontnak, a Rózsavilágnak, akinek a rózsabalzsamos cappuccinót köszönhetjük. Sorolhatnám még, mert ettől lett színes a paletta. Ez a széles választék ezért nem csak az én érdemem, sokan dolgoznak érte. A Magora név is tükrözi, hogy  magyar készítőkkel állunk kapcsolatban, akik jó szívvel készítik a termékeiket. Kérdésedre válaszolva, hogy kinek ajánljuk…viccesen azt mondhatnám, hogy a MAG népének, hogy újra szárba szökkenhessünk! 

 

Milyen más szolgáltatásotok van azoknak akik ezt az életformát választották?

A Magora nem csak étterem, hanem életmód-gyógyászat. Ahogy említettem a tudatosság az étkezésnél kezdődik…De nem áll meg. Szeretnénk egy olyan közösséget építeni, ahol jól érezheti magát mindenki. Masszőrünk és jóga oktatóink segítik a fizikai fájdalmak enyhítését, a Hellinger féle családállítás a metamorf masszás és az acces bars, rezgésterapeutánk pedig a lelki traumák oldásában segédkeznek. Előadásaink pedig szellemi szinten táplálják az érdeklődőket. Ahogy a zászlónkon szereplő tricolor is hat fizikai, lelki és szellemi szinten, úgy a Magora is támogatja a tudatosság fejlődését.

Vannak-e további tervek, amelyek még izgalmasabbá tehetik a helyet? 

Igen vannak további terveink, mint az új medicinás tanácsadás, vegán főzőtanfolyamok szervezése, de ezek még a tervezés fázisában vannak. Ki kell alakítani a technikai feltételeket hozzá.

Hol, milyen formában érhet el benneteket  az érdeklődő?

Címünk: 2600 Vác, Március 15. tér 22. Ez Vác főtere, a harangjáték mellett.

Megközelíthető a Budapesti főúton és a Posta parktól is. Ajánlatos a váci parkolóházban leparkolni, attól 2 percre vagyunk. Megtalálhatóak vagyunk az interneten is a www.magora-vac.hu címen és a facebookon, Magora Vegán Étterem néven, az Instagrammon.

Mit jelképez a logótok?

Markolt Sebestyén szobrászművész alkotta.

Az alapvető gondolat, az, hogy a  MAG az élet egységét, alapját, csíráját hordozó elem, mely összekapcsolható az élet-virága motívummal. Egy harmóniával áthatott univerzumban minden érző lény egy ilyen mag, és egyenjogú rácsba rendeződve kapcsolódnak be a nagy Egy-be. A jelben el van rejtve az M és A betűket, a csúcsán csíraként megjelenő magyar hármas-halmot, benne a G -betű formájú spirált, a kibomlásra váró élet, az idő, az univerzum jelét.