• Esztergom 16°C/27°C
 • Pilismarót 16°C/27°C
 • Visegrád 16°C/28°C
 • Dunabogdány 16°C/28°C
 • Leányfalu 17°C/28°C
 • Szentendre 17°C/28°C
 • Csobánka 17°C/27°C
 • Pomáz, Lom-hegy 17°C/28°C
 • Budakalász 17°C/28°C
 • Tahitótfalu 17°C/28°C
 • Szob 16°C/27°C
 • Nagymaros 16°C/28°C
 • Kismaros 16°C/28°C
 • Verőce 16°C/28°C
 • Vác 16°C/28°C
 • Sződliget 17°C/28°C
 • Göd 17°C/28°C
 • Dunakeszi 17°C/28°C

Ha igazán nagy kalandra vágysz, és esetleg Budapestről indulsz, akkor nem csak az olyan hagyományos járművek közül választhatsz, mint az autó, bicaj, busz, vonat. Na jó… nem a repülőre gondoltunk, de kevesen tudják talán, hogy péntek – szombat – vasárnap, szárnyashajóval is érkezhettek a Dunakanyarba. Egészen pontosan Visegrádra.

Nem kell, hogy saját motorcsónakod vagy yachtod legyen. 60 km/h-ás átlagsebességgel repítenek ki a szárnyashajók. Egészen különleges lehetőség ez. Szelni a kékeszöld habokat. Új perspektívából láthatod az országot és a vidéket. 

A hajó Budapest – Vác – Visegrád – Esztergom útvonalon közlekedik, a menetrendet ITT tudod megtekinteni. Ha pedig megismerkednél a hajókkal, róluk ITT olvashatsz. A 60 perces út hamar elröppen, ha közben a tájat fürkésszük és tízórait majszolunk. Persze csak akkor, ha nem lettünk tengeribetegek a Dunán. Induláskor Budapest egészen új arcát ismerhetjük meg. Aztán integethetünk a strandolóknak a Rómainál, Dunakeszinél, esetleg alsógödi homokszigetnél. Figyelmünk ne lankadjon, mert érdemes Szentendrét és Vácot is jól megvizslatni a Duna közepéről.

Érkezés után, ha tetszett a habok szelése, kis visegrádi kitérő után át is pattanhatunk a dunakanyari körjáratra. 

Ha gyerekekkel érkezünk, kihagyhatatlan a Mesekert Játszótér! A történelmi játszóparkot rajongva veszi birtokba minden gyerek. Itt aztán tényleg megelevenedik a múlt, és vidám, hős lovagok mentenek meg elbűvölően szép királylányokat az ötletes, kreatív játékokon.

Az aktív kikapcsolódásra vágyok elindulhatnak és meghódíthatják a Zsitvay-kilátót, ahonnan akár 100 kilométerre is ellátni, ha jó idő van. Panorámája elsőrangú, mégis könnyen, kényelmesen felkereshető - laza útvonal, gyerekekkel is érdemes felmenni, hogy megmutassuk nekik is, milyen gyönyörű a Dunakanyar, milyen lenyűgöző Magyarország.

Az utazás és a visegrádi kirándulás fáradalmait akár reneszánsz környezetben is kipihenhetjük. A különleges hangulat magával ragadja a vendéget: a jó falatok, a finom italok könnyen visszarepítenek minket az időben. Ha ilyen jó dolga volt a királyoknak, akkor bizony irigykedhetünk!

Ennyi élménnyel a túratáskában indulhatunk is tovább. Irány a kikötő és meg se álljunk Dömösig. Persze leszállhatunk Nagymaroson. Bőven van tenni és ennivaló. Akár itt is ebédelhettek a PIKNIK Manufaktúrában. Esetleg levadászhattok egy csodás desszertet a Sakura Cukrászdában.

Mi most a mintanap alkalmával azt mondjuk, hogy irány Dömös, mert ilyet még biztosan nem láttatok. Ugyan I. Béla királyunk alatt Dömösön összeomlott a trón - bele is halt sérüléseibe -, de a Prépostság rekonstruált romjai már biztosan nem dőlnek rá a látogatóra. Az Árpád-kori altemplom a környék egyik leizgalmasabb történelmi kirándulóhelye. Ha még nem győztünk meg a szavakkal, google-zz rá és a képek magukért beszélnek. Mintha egy Indiana Jones vagy Tomb Raider film díszletében lennél.

Mivel a napijeggyel egész nap szabadon fel le szállhatsz, ugorjatok át Zebegénybe. Miután bejártátok a a hangulatos kis utcákat, keressetek egy helyet vagy a parton - vagy a dombon és nézzétek meg a naplementét.

Ha a naplemente lesését összekötnéntek egy vacsorával, akkor foglaljatok asztalt a Natura Hill-ben. Az ország legszebb panorámájú vendéglátóhelyeinek egyike: nem csak a konyha kiemelkedő, hanem a teraszról nyíló látvány is örökké emlékezetes marad: balra a Pilis, jobbra a Börzsöny, középen a Duna fölött pedig aranyló fénnyel bukik le a nap. Akik több napra jönnének, azoknak pihentető kikapcsolódást nyújtanak az egyedien berendezett szobák. 

Most, hogy a napot elnyelte a Duna és ti kellőképpen kifáradtatok, irány a vasútállomás. Pattanjatok vonatra. Nyújtsátok ki lábatok. Hatvan perc zakatolás után már be is értek Pestre a felújított Nyugati pályaudvarra. A telefonjatok biztosan lemerültek a sok élmény megörökítésében, de a ti biztosan feltöltődtetek.

Fontos tudnivaló: 

Idén is Visegrádtól Visegrádig, illetve Váctól és Szentendrétől is utazhattok Visegrádig, illetve Esztergom-Zebegény-Esztergom vonalon is. A körjáratról egy napon belül többször is fel- és le lehet szállni. A jegyár idén 1000 Ft/fő, kutyáknak és kerékpároknak egységesen 500 Ft. Kajla útlevéllel és 2 éves kor alatt ingyenes a kaland.

Ismét lehet majd MÁV, Volán, MAHART és HÉV kombinált jegyeket is vásárolni 1990 Ft-ért.

További részletek itt.